Att skriva en bra debattartikel

Många debattartiklar är illa skrivna och struntar i enkla retoriska knep som vi vet fungerar. Därmed finns det goda möjligheter för den som kan knepen att bilda opinion genom bra debattexter.

Att skapa opinion för en åsikt antingen i tal eller skrift är något de flesta yrkesverksamma människor behöver göra med jämna mellanrum. Att vara en bra retoriker eller att ha en förmåga att uttrycka sig övertygande i skrift ses ofta som en naturbegåvning. Men faktum är att det inte krävs speciellt mycket talang för att skriva bra debattexter, utan med bra förberedelser, noggrannhet och kännedom om några enkla retoriska knep kommer man väldigt långt.

Bra förberedelser

Det första du måste göra innan du ens börjar skriva på din text är att ha tre saker klart för dig.

  • Vad är syftet med din text
  • Vem skriver du för
  • Vad är ditt budskap

Syfte

Det finns många olika syften med att skriva en opinionsbildade text och genom att känna till vilket syfte du har blir du per automatik en bättre skribent. Är ditt syfte att väcka opinion för en viss sakfråga eller att skapa en bild av dig själv kunnig, kreativ, påhittig eller samarbetsvillig? Är ditt syfte att väcka uppmärksamhet, svara på kritik eller få många röster i ett val? Vilket syfte du har med din text ska påverka både vad du väljer att skriva om och hur du skriver det.

Målgrupp

Att anpassade både budskap, argumentation och språk efter vem du skriver för är jätteviktigt. Det spelar stor roll om din målgrupp består av experter, politiker, ungdomar, äldre, företagare eller kommunalanställda. Så fundera på vilken målgrupp du har och anpassa ditt budskap, språk och sätt att argumentera efter målgruppen. Om du har dålig kunskap om din målgrupp – se då till att skaffa dig bättre kunskap innan du försöker kommunicera med den!

Budskap

Den sista och viktigaste förberedelsen innan du börjar skriva är att fundera över ditt budskap och sedan sammanfatta det i en kort mening. Om du inte klarar av att göra det här betyder det att du antingen inte har ett budskap, att ditt budskap inte är tillräckligt tydligt eller att du vill säga för många saker på en gång. Så den här övningen går sist och slutligen ut på att du verkligen ska fundera över vad du vill säga med din text och om det du vill säga är tillräckligt tydligt och intressant.

Att disponera en bra debattext

En bra debattext består av fyra delar: rubrik, inledning, argumentation och avslutning. Så här kan du lägga upp de fyra olika delarna:

Rubrik

Lyckades du sammanfatta budskapet med din text i en kort mening? Perfekt, där har du din rubrik! Du kan nu gå vidare med att skriva inledningen.

Inledning

Tillsammans med rubriken är inledningen det som avgör om någon verkligen läser din text, så lägg ner mycket tid på att den blir bra. Inledningen ska bestå av två till tre meningar och fylla två syften: att tydligt förklara vad ditt budskap är och att väcka läsarens intresse. Ett enkelt sätt att väcka läsarens intresse är att kort förklara varför ditt budskap är viktigt, intressant eller aktuellt.

Argumentation

I argumentationen, som utgör huvuddelen av din text, ska du ta upp exakt tre argument som stöder ditt budskap. Du ska också ta upp exakt ett motargument mot din ståndpunkt, som du sedan bemöter på ett övertygande sätt. Motargumentet kan med fördel vara en så kallad retorisk fråga.

Det kan låta stelt att man alltid ska ha exakt tre argument för och exakt ett argument mot, men det är vetenskapligt bevisat att den här metoden ger bäst resultat. Titta till exempel på den här videon med Barak Obama, där det givetvis inte är en slump att han har exakt tre argument för varför republikanernas politik är dålig och tre argument för varför han skulle bli en bra president.

Förutom att argumenten ska vara 3+1 till antalet är det viktigt att du granskar dem och helst ber någon annan också göra det. Har du valt dina tre absolut bästa argument, går de att förstå, är de övertygande och tilltalar de din tänkta målgrupp?

Avslutning

Avslutningen på en bra debattext består av en eller två meningar och ska alltid gå ut på att återupprepa själva budskapet i din text. Här är det viktigt att du använder andra ord och ett annat sätt att uttrycka ditt budskap jämfört med inledningen samt att du på något sätt inspirerar eller uppmanar läsaren till handling.

Hör av dig med frågor!

Jag hoppas du hade glädje av de här tipsen. Om du vill ha hjälp med att skriva debattexter eller vill att jag håller en föreläsning, workshop eller kurs i opinionsbildning är det bara att höra av dig. Ett första samtal eller möte kostar inget!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s