På grön kvist – så kommer vi dit

Trots att många av oss tjänar betydligt mer än tidigare generationer både skuldsätter och sliter vi ut oss mer än någonsin. Vi lägger inte undan så mycket pengar till pensionen som vi borde, vi jobbar för mycket och dessutom sliter vår konsumtion på miljön. Vi köper stora hus som kräver massor med energi för att värma upp och vi samlar på oss berg av prylar och kläder som vi egentligen inte behöver. När vi står på gränsen till utbrändhet tar vi flyget till Thailand för att vila upp oss och kunna springa på ett år till i hamsterhjulet.

Vårt sätt att arbeta, konsumera och leva är varken hållbart för oss själva eller jordklotet. Det vet förmodligen de flesta av oss om. Vi vet att vi behöver spara mer pengar till vår pension, inte ta så stora lån och förändra vår konsumtion för att jorden inte ska drabbas av en klimatkatastrof. Tyvärr har klimathotet redan vuxit sig så stort att det inte räcker längre att sluta äta kött, sluta flyga eller sluta köra bil, utan det krävs dessutom stora investeringar i ny teknik och nya energikällor. Enligt FN:s bedömningar måste vi varje år framöver investera 3.500 miljarder euro i alternativa energikällor för att ökningen av jordens medeltemperatur ska stanna vid 1,5 grader.

Idén bakom På grön kvist är därför att inspirera och hjälpa människor att konsumera smartare, spara mer och sedan investera pengarna i hållbara aktiefonder, i gröna obligationer och i företag som aktivt jobbar mot klimatförändringen. I klimatdebatten glöms det nämligen ofta bort att vi bidrar till lika stora utsläpp genom vårt sparande som genom vår konsumtion. Genom att vi sparar i vanliga aktie- och räntefonder investerar många av oss, utan att vi vet om det, i oljebolag eller företag som skövlar regnskog. Att investera hållbart har faktiskt större positiv effekt för miljön än att sluta köpa plast, sluta flyga och sluta äta kött!

Att konsumera mindre, spara mer och investera hållbart gynnar inte bara klimatet, utan även oss själva. Genom att spara en del av vår lön och investera pengarna – i stället för att slösa dem på onödiga saker – kan vi alla bygga upp ett ganska stort kapital genom den så kallade ränta på ränta-principen. Att få pengarna att växa är dessutom lättare om vi sparar hållbart eftersom hållbara investeringar ofta ökar mer i värde, ger bättre ränta och har lägre risk än ett vanligt sparande i fonder och aktier som inte tar någon miljöhänsyn.

Genom att tålmodigt konsumera mindre, spara mer och investera hållbart får vi till slut råd att både leva och konsumera på ett mer hållbart sätt. Eftersom våra investerade pengar jobbar åt oss även när vi sover kan vi välja att jobba mindre och därmed löpa mindre risk att slita ut oss själva. Vi kan också använda de extra pengarna till att stöda klimatarbetet ännu mer, till exempel genom att investera i ännu fler miljöprojekt eller köpa den där elbilen, de där solpanelerna eller den ekologiska maten vi tidigare inte haft råd med. Man brukar säga att det är dyrt att vara fattig och tyvärr är det också svårt att vara klimatsmart om man är fattig.

Så att kämpa för klimatet handlar inte om att göra uppoffringar. Det handlar om att göra smartare ekonomiska val i vardagen och på så sätt säkra både vår egen och planetens framtid. Det handlar om att varje gång man är på väg att köpa något ställa sig frågan: ”Behöver jag verkligen det här, eller vore det bättre om jag lade pengarna i en hållbar aktiefond i stället där de både kan växa och göra nytta?” För faktum är att det i de flesta fall är roligare att se sina pengar växa än att se antalet onödiga saker och skulderna till banken göra det.

Så låt oss hamna på grön kvist – det är det bästa sättet vi kan rädda både oss och själva och klimatet! Håll utkik efter nyheter på bloggen och prenumerera på det månatliga nyhetsbrevet.