Ränta på ränta-effekten

Allt sparande handlar i grund och botten om att avstå från konsumtion nu för att kunna öka sina intäkter i framtiden. Det som kan komma som en överraskning för de flesta är hur lite konsumtion vi behöver avstå från i dag för att få en stor intäktsökning i framtiden.

Anledningen till det här är den så kallade ränta på ränta-effekten, där vårt sparande växer kraftigt över tid tack vare att vi får ränta även på den tidigare avkastningen. Albert Einstein lär ha kallat ränta på ränta-effekten för en av universums starkaste krafter, och det kommer alltså från mannen som i princip uppfann atombomben.

Ett kort exempel som förklarar den här ekonomiska atombomben: Säg att du avstår från en resa till Thailand och i stället investerar de 2.000 euro du sparat till resan i en fond som investerar i ren energi. Säg att du låter pengarna ligga kvar där i 30 år och att fonden avkastar i snitt 7 procent per år.

Kan du gissa hur mycket pengar du får ut när du säljer fonden 30 år senare? Jo, 15.225 euro. Du besparade klimatet utsläppen från din flygresa, du bidrog aktivt till att det utvecklas fler och bättre förnyelsebara energikällor och som lön för mödan tjänade du ett femsiffrigt belopp.

Håll med om att det kanske inte är så dumt att avstå från den där resan till Thailand varje år …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s