Strunta i budgeten

Har du sett Lyxfällan och tror att en noggrann budget där du listar exakt hur mycket du i genomsnitt lägger på mat, boende, transport, kläder och så vidare är det bästa sättet att få koll på din ekonomi och sänka dina kostnader? Lockas du av någon av de hundratals budgetappar som finns att ladda ner? Släpp den tanken, för de flesta av oss stjäl bara en sådan övning en massa tid som vi kan ägna åt betydligt roligare saker än att plöja igenom gamla kontoutdrag.

De flesta av oss vet redan i stora drag vad vi lägger mest pengar på, vanligtvis boende, transporter, mat, resor och olika konsumtionsartiklar. Ett bra sätt att ”grönkvista” sin ekonomi är att varannan månad ta sig an en utgiftskategori och ställa sig frågorna: är jag nöjd med hur mycket jag får för det jag betalar eller kan jag konsumera på ett smartare sätt som både gynnar min privatekonomi och miljön?

Börja till exempel med att kritiskt granska ditt boende. Kan du bo mindre eller närmare jobbet? Skulle du spara pengar på att hyra i stället för att äga eller vice versa? Kan du sänka kostnaderna för uppvärmningen på något sätt? Borde du engagera dig i bostadsbolagets styrelse för att styra upp ekonomin och få ner bolagsvederlaget? Kanske har du en partner du funderar på att flytta ihop med? Att vi ofta bor för stort, ensamma och värmer upp vårt boende på fel sätt är både ett stort miljöproblem och något som tär på vår ekonomi, så här finns det ofta mycket att göra.

Genom att med jämna mellanrum systematiskt och kritiskt granska delar av sin ekonomi på det här sättet går det att göra underverk för både plånboken och miljön. För den största risken är att vi bara springer på genom livet, utan att någonsin sätta oss ner och ställa de viktiga frågorna om hur vi lever och vad vi skulle kunna göra bättre.

Läs mer om hur du får koll på din ekonomi i den här guiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s