Försäkringarna som lönar sig att skaffa

Jag fick en fråga tidigare i veckan om vilka försäkringar som egentligen lönar sig att skaffa. Rent matematiskt är alla försäkringar rena förlustaffärer på förhand. Poängen med en försäkring är att du betalar för att slippa ta risker i din privatekonomi. Därmed är det heller aldrig något som lönar sig i strikt mening, utan det är en ren kostnad.

Däremot är i princip alla beredda att betala för att åtminstone bli av med vissa risker. Hur mycket risk vi vill bli av med varierar från person till person – vissa är beredda att ta enorma risker för att ha chans att tjäna eller spara pengar, andra är knappt villiga att ta några risker alls. Så om du är en person som är villig att ta risker: teckna så lite försäkringar som möjligt, och omvänt om risker är det värsta du vet.

Ett gott råd är att alltid teckna försäkringar mot osannolika men väldigt kostsamma händelser. Typexemplet är en hemförsäkring som gör att du får ett nytt hus om det gamla brinner ner eller att försäkra stora skogsegendomar mot brand.

Ett lika gott råd är att undvika att teckna försäkringar mot händelser som inte är speciellt kostsamma eller som är väldigt vanliga. Det är till exempel sällan värt att försäkra en vedeldad, fristående bastu eftersom de brinner ned så ofta (vilket gör premien otrolig hög) eller att försäkra sig mot vanliga läkarbesök som kanske kostar 100 euro.

Så koncentrera dig på att försäkra dig mot de stora riskerna som husbränder, att väldigt värdefull egendom förstörs eller att du blir arbetsoförmögen – sålla sedan bort resten. Den bästa försäkringen mot smärre olyckor är trots allt sparade pengar på banken!

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s