Så reser du billigt och miljövänligt

Det finns få saker som har så stor negativ påverkan både på miljön och vår egen plånbok som resor. I synnerhet flyget är en mycket stor utsläppskälla och resor tenderar ofta att bli väldigt dyra, där vissa till och med känner sig nödgade att ta lån för att ha råd med drömsemestern.

Så den första frågan du bör ställa dig är: borde jag resa mer sällan? Kanske det räcker med en längre resa varje år i stället för två eller tre. Den andra frågan du bör ställa dig är: måste jag alltid resa så långt? Oavsett var du bor finns det spännande platser att upptäcka i din absoluta närhet. Ett par hotellnätter i en grannstad kan vara precis lika avkopplande som en resa till Thailand.

När du väl bestämt dig för att resa finns det ett antal sätt att vara snällare mot miljön och hålla nere kostnaderna. Här följer några av de bästa tipsen.

Åk tåg. Europa innehåller tusentals otroliga resmål och du kan ta dig till samtliga av dem med tåg. Köp ett Interrail-kort eller köp lösbiljetter direkt via exempelvis Deutsche Bahn. Appen Rail Planner och FB-gruppen Tågsemester kan vara till stor hjälp. Om vi vill hejda den globala uppvärmningen kan vi helt enkelt inte fortsätta flyga.

The Fork. Appen The Fork är en snåljåps våta dröm. Genom att boka bord genom appen (vilket är jättesmidigt) kan du få upp till 50% rabatt på notan, ibland både på mat och dryck. Sedan ska man vara medveten om att restaurangerna som erbjuder de bästa rabatterna förstås gör det för att de av någon anledning har svårt att locka kunder, vilket dock inte alltid beror på att maten eller servicen är dålig.

Billigt boende. Boka ditt boende genom Airbnb eller Booking. Det är både billigare och framför allt betydligt trevligare än att bo på själlösa hotell. Tips från läsare: Booking tar en hög provision, så det kan löna sig att hitta ett bra boende på Booking och sedan ta kontakt direkt med den som hyr ut för att kolla om det går att få ett ännu lägre pris.

Promenera. På en stadssemester kan promenader vara något av det roligaste man kan göra. Ofta finns det dessutom appar med gratis stadsvandringar att ladda ner i de flesta stora europeiska städer. Lärorikt, nyttigt, billigt och bra för miljön!

Splittr. Om ni är flera som reser blir det väldigt mycket enklare att hålla koll på vem som är skyldig vem pengar och vad allt har kostat genom appen Splittr. Resan blir både billigare och fri från bråk om pengar.

Fairtrip. En app som jag inte testat själv än men som ser lovande ut är Fair Trip, där poängen är att kunna välja ut boenden, restauranger och aktiviteter som gynnar miljön, lokalsamhället och så vidare.

Trevlig resa och mejla dina egna tips till fredrik@pagronkvist.ax

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s