En grön investering for dummies

Det viktigaste målet för den här sajten är att inspirera människor till att spara en större del av sin inkomst och investera pengarna hållbart, vilket skapar en dubbel nytta för miljön eftersom även konsumtionen minskar. Det här är en långsiktig process, men det finns ett mycket enkelt sätt att komma igång.

Välj ut något du kan spara in 25 euro i månaden på, till exempel genom att äta ute mer sällan, köra mindre bil eller låna böcker på biblioteket i stället för att köpa dem. Skaffa sedan ett konto på Trine och börja månadsspara för 25 euro, där du får tio euro rabatt om du använder länken. Det är lite jobb med att skaffa kontot och starta själva månadssparandet, men när det är gjort kräver sparandet inte längre någon arbetsinsats alls.

Jag har läst på så gott det går och Trine verkar vara en placering med relativt god avkastning till en rimlig risk som dessutom gör stor nytta för miljön. I korthet används pengarna till att finansiera förnybar energi i Afrika och Trine samarbetar med bland annat Sida. Den här sidan är bra för den som vill läsa mer.

Jag ställde in mitt månadssparande på följande sätt, som innebär att jag får tillbaka pengarna efter tolv månader plus åtminstone 3,5 procent ränta till den lägsta risknivån (A). Det finns förstås en risk att jag inte får tillbaka en del investeringar alls, men dels är den risken väldigt liten, dels anser åtminstone jag att nyttan investeringarna gör väger upp risken. Så om du har 25 euro i månaden att avvara – testa du också. Kolla också in Den gröna portföljen för att se hur mitt övriga sparande ser ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s