Snåla aldrig med din egen hälsa

Att hålla hårt i sina pengar är i de flesta fall bra både för din privatekonomi och för miljön, men det finns undantag. Ett sådant undantag är utgifter som på olika sätt håller dig frisk.

Att bli allvarligt sjuk är förutom att i sig vara något av det värsta du kan vara med om i många fall en katastrof för din privatekonomi. Du går miste om intäkter när du är sjukskriven och du måste lägga rätt stora summor på mediciner och läkarbesök. I värsta fall bli du så sjuk att du aldrig kan gå tillbaka till arbetslivet.

Så var aldrig snål när det kommer till din egen hälsa. Ät nyttig mat, även om den är lite dyrare. Köp ett par löparskor och ge dig ut och spring, även om det på kort sikt är billigare att bara ligga på soffan. Sök tidigt vård för dina hälsoproblem, även om det kostar en slant.

Att skaffa olika former och sjuk- och hälsoförsäkringar kan vara en bra idé för vissa, speciellt för de som är väldigt ovilliga att ta risker eller har svårt att spara ihop till en stor kontantbuffert. Men som en tumregel är sjukförsäkringar strikt ekonomiskt sällan en god affär på förhand eftersom de oftast skyddor mot rätt små och sannolika kostnader. Det är bättre att ha en buffert så du har råd att gå till en bra läkare när det behövs och att försöka minska själva risken att bli sjuk genom att investera i din egen hälsa.

2 kommentarer »

  1. Håller med dig, men inte angående sjukförsäkringar. Nu är jag kanske lite partisk, men för mig personligen har det lönat sig att ha en sjukförsäkring. Jag betalar hellre några hundralappar i försäkringspremier så att jag vet att jag har möjlighet att välja vård då det behövs utan att behöva tänka på kostnaderna.

    Gilla

    • Helt relevant invändning, mildrade delen om försäkringar i texten lite. I efterhand kan det absolut löna sig med en sjukförsäkring om du tvingas gå till läkare väldigt ofta, men i genomsnitt sparar man på att lägga pengarna som skulle ha gått till försäkringspremier i ett sparkonto och använda dem till att betala läkarbesök när det behövs. Men om man är väldigt ovillig att ta risker eller känner att man inte klarar av att låta sparkontot vara i fred är förstås försäkringar en bra idé.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s