Men varför inte lokalproducerade fonder?

Ni som bekantat er med Den gröna portföljen har säkert noterat att kärnan består av fyra stycken börshandlade, hållbara fonder från den amerikanska kapitalförvaltaren Blackrock. Men varför inte välja mer lokalproducerade hållbara fonder i stället, så att avgifterna stannar på Åland, i Finland eller åtminstone i Norden?

Ta OP:s ansvarsfulla fonder till exempel, som i många avseenden är riktigt bra. Två av OP:s fyra ansvarsfulla fonder lämpar sig för att utgöra kärnan i en portfölj: blandfonden OP-Hållbar Värld, som alltså placerar i både aktier och räntepapper, och aktiefonden OP-Koldioxidsnål Värld. Hur jämför sig de här två fonderna med alternativen från Blackrock?

Pris: OP tar ut en årlig avgift på 1,25 och 1,80 procent för respektive fond (för ägarkunder bli avgiften 1,0 och 1,55 procent om man tar hänsyn till bonusen). Blackrock tar ut 0,3 procent i årlig avgift för sina hållbara fonder, förutom den som riktar in på utvecklingsländer där avgiften är 0,35 procent. Om du sparar mycket (vilket du bör göra) och länge (vilket du också bör göra) har de högre avgifterna stor betydelse. Om du till exempel lägger in 5.000 euro i OP:s fonder i 20 år och avkastningen är 4 procent årligen har du betalat ungefär 1.000 euro mer i avgifter än om du hade satta in samma summa i Blackrocks fonder.

Hållbarhet: OP-Hållbar Värld rankas av Morningstar som den tionde mest hållbara fonden i sin kategori och OP-Koldioxidsnål Värld som den 27:e. Samtliga fyra fonder från Blackrock är för närvarande rankade etta i sin klass, men den här rankingen tar även hänsyn till olika etiska parametrar, inte bara miljö. Håller man sig bara till klimatavtryck klarar sig OP:s fonder bra med ett koldioxidriskbetyg på 6,47 och 9,16 (där 0 är bäst och 100 är sämst) medan Blackrocks fonder ligger mellan 7,43 och 13,59. OP:s fonder är därmed bättre för klimatet!

Diversifiering: Det är en bra idé att sprida ut sitt ägande på många olika bolag, branscher och marknader. Blacksrocks fyra fonder äger aktier i sammanlagt cirka 500 företag från hela världen. OP:s två fonder äger aktier i cirka 200 stycken bolag, där runt hälften är baserade i USA. Det blir onekligen en större riskspridning genom Blackrocks fonder. Sedan innehåller OP-Hållbar värld även räntepapper, men de fyra Blackrockfonderna kan kompletteras med gröna obligationer, till exempel från VanEck.

Så för att sammanfatta är de två hållbara fonderna från OP ett mycket bra alternativ att månadsspara i, inte minst för den som månar om klimatet och kan tänka sig betala lite högre avgifter för att kunna spara i en lokal bank. För den som värdesätter avkastning, kostnad, riskspridning och att placeringarna även ska vara etiska är Blackrocks alternativ att föredra. Men oavsett vilket alternativ man väljer är det oändligt mycket bättre än att spara i vanliga fulfonder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s