Så sänker du dina klädkostnader

Hur vi väljer att köpa kläder är för de flesta av oss ett ganska sorgligt kapitel. Vi tenderar att lägga massor med pengar på att fylla vår garderob till bristningsgränsen, bara för att stå där varje morgon och utbrista: ”jag har inget att ha på mig!” Vågar du ens tänka på hur mycket pengar du lagt på kläder de senaste fem åren och hur stor användning du verkligen haft av alla plagg du köpt? Hur många plagg har du i din garderob som du använt kanske en eller två gånger eller till och med aldrig?

I genomsnitt köper vi cirka 13 kilo nya kläder och textilier per år, varav en tredjedel inte ens används innan de slängs. Det här är ett otroligt slöseri med pengar och jordens resurser. Så något av det bästa du kan göra både för klimatet och för din egen plånbok är att strukturera upp din garderob och dina klädinköp så att du drastiskt minskar din konsumtion. För att lyckas med det här bör du följa två enkla regler:

 • Köp bara plagg du använder minst en gång varannan vecka.
 • Köp bara plagg som du vet håller länge.

Hemligheten bakom att lägga mindre pengar på kläder är att ha en garderob med få plagg som du använder väldigt ofta, en så kallad kapselgarderob. Kapselgarderoben ska helst innehålla kläder som går att använda i så många sammanhang som möjlig, är tidlösa, går att kombinera med varandra och som håller länge. Gällande färger tänk till exempel vitt, svart och marinblått och gällande material tänk ylle, läder och annat slitstarkt.

Vad din kapselgarderob bör innehålla styrs dels av vilket jobb du har vilket liv du lever, dels vilka typer av kläder du tycker om. Säg att du är en man och har ett kontorsjobb där du kan vara ledigt klädd. På fritiden går du hellre på bio än opera. Då kan din kapselgarderob se ut på följande sätt (exklusive ytterkläder).

 • 1 par svarta jeans
 • 1 par ljusa chinos
 • 1 marinblå ylletröja
 • 1 svart ylletröja
 • 4 svarta t-skjortor
 • 4 vita t-skjortor
 • 3 marinblå skjortor
 • 3 vita skjortor
 • 8 par sockor
 • 8 par kalsonger
 • 1 marinblå kostym

Det här är ett exempel på en kapselgarderob, men exakt vilka plagg den består av spelar mindre roll, bara inget av plaggen blir hängande på galgen längre än några dagar utan att användas. Gillar du att att bara gå klädd i rött, köpa röda kläder. Måste du ha kostym på ditt jobb, köp kostymer. Om du tränar mycket, köp träningskläder. Köp aldrig något du tror att du kommer att börja använda och släng, sälj eller ge bort sådant du inte använder längre eller aldrig har använt.

Så ta det som ett projekt att börja rensa ut alla kläder du inte använder, notera vilka kläder du verkligen gillar och har ofta och skapa sedan en kapselgarderob efter det. Du väljer sedan hur mycket plagg utöver de i din kapselgarderob du vill ha, men om du går på fest två gånger i året klarar du ju dig utan 52 klänningar eller 19 slipsar. Anpassa garderoben efter den verklighet du lever i, inte efter det liv du har i fantasin. Du kommer att bli förbluffad hur mycket pengar det blir över och hur lätt det är att hitta något att ha på sig på morgonen.

Några andra bra tips på att hålla nere klädkostnaderna:

 • Det är otroligt lätt att hitta bra second hand-slipsar.
 • Satsa på en tjock tröja i merinoull av bra kvalitet. Ju mer den väger, desto mer ull får du för pengarna. De är varma, behöver i princip aldrig tvättas och håller i en evighet.
 • Köp ett par tidlösa kängor från till exempel Lundhags. De är dyra, men de håller hela livet.
 • Vädra oftare, tvätta mindre. I synnerhet kostymer och ylletröjor mår inte alls bra av att tvättas, utan de ska vädras. Att tvätta för ofta sliter både på kläderna, miljön och din elräkning. Torktumling bör i alla lägen undvikas.
 • Köp nya kläder i slutet på säsongen. Om du har en fungerande kapselgarderob vet du redan vilka klädinköp du behöver göra, vilket innebär att du kan planera i förväg och köpa till exempel en ny vinterjacka i slutet av vintern när de är på rea.
 • För inspiration, titta till exempel på Tidying Up with Marie Kondo.

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s