Bättre avkastning med hållbara fonder

Det finns en seglivad myt om att hållbara fonder stiger mindre i värde över tid jämfört med vanliga fulfonder. Att fonder som inte investerar i vapen, tobak och företag som inte lever upp till FN:s principer om miljö, arbetsrätt, mänskliga rättigheter och korruption har en lägre avkastning än vanliga indexfonder.

Det här stämmer inte. De senaste åren har hållbara fonder faktiskt stigit mer i värde än vanliga fonder. De senaste tre åren har till exempel MSCI:s globala index haft en genomsnittlig årlig avkastning på 11,26 procent, medan MSCI:s hållbara globala index avkastat i genomsnitt 11,62 procent. Skillnaden är inte jättestor, men de som investerat i hållbara fonder har tjänat på det.

Räknat i euro avkastade fonddelen i Den gröna portföljen (det vill säga de fyra hållbara ETF-fonderna från Blackrock) -0,82 procent 2018. Ingen lysande utveckling, men ändå inte illa med tanke på att världsindex, och därmed de flesta globala indexfonderna, avkastade -4,5 procent i fjol. OP-Världen backade till exempel 4,41 procent under 2018.

Hur fonderna i Den gröna portföljen och andra hållbara placeringar utvecklas i framtiden är omöjligt att säga, men några tungt vägande skäl till varför de skulle ge en sämre avkastning än vanliga fonder är rätt svårt att hitta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s