Hur stor nytta för klimatet gör gröna placeringar?

Att konsumera mindre och placera hållbart gör stor nytta för klimatet, men hur stor nytta? Hur mycket minskar ditt klimatavtryck om du köper mindre saker och placerar pengarna som blir över i hållbara fonder, gröna obligationer eller liknande i stället för att spara pengarna i vanliga fulfonder eller köpa något annat för dem?

Svaret beror helt på vad du vad du avstår från att konsumera och hur du väljer att placera pengarna. Att dra ner på sin bilkörning leder till en större minskning av dina koldioxidutsläpp än om man slutar gå på bio. På samma sätt har vissa hållbara investeringar en större positiv effekt på klimatet än andra, även om det är jättesvårt att räkna ut exakt hur stor effekten är.

Baserat på uträkningar från Blackrock och Trine leder varje 100 euro som investeras i exempelvis Den gröna portföljen till mellan 1 och 8 kilo minskade utsläpp av koldioxid per år. De flesta av oss skulle därmed behöva ha mellan 125.000 och 1 miljon euro i gröna placeringar för att fullt ut kompensera för de utsläpp vårt nuvarande leverne genererar, viket är ganska saftigt för de flesta av oss.

Knepet är att öka sitt sparande i hållbara placeringar genom att konsumera mindre, viket ger en dubbelt positiv effekt för klimatet. Då behövs ingen miljon på banken.

Säg att jag minskar min bilkörning med 5.000 kilometer per år. Min lilla Ford Fiesta förbrukar då 300 liter mindre bensin, vilket innebär att jag sparar 600 euro på bensin och släpper ut 500 kilo mindre koldioxid per år. De här pengarna euro placerar jag sedan i hållbara investeringar, vilket gör att mina utsläpp minskar med ytterligare 6 till 48 kilo per år.

Eftersom de placerade pengarna växer genom ränta på ränta-principen blir deras positiva effekt på klimatet ännu större vartefter åren går. När de vuxit tillräckligt mycket har jag kanske råd att köpa en elbil eller använda avkastning till att skaffa grön el till mitt hem. Jag har både skaffat mig en bättre ekonomi och besparat klimatet en massa utsläpp jämfört med om jag hade lagt bensinpengarna på nya kläder eller en utlandsresa.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s