Minska dina elkostnader

Som förklaras i det här inlägget är det en bra idé att med jämna mellanrum granska specifika utgiftskategorier för att både få ner sina kostnader och sin miljöpåverkan. Det har nu blivit dags för elförbrukningen.

Att försöka minska sina elkostnader kan vara lite tröstlöst. De utgör inte en så stor del månadsutgifterna, de kräver att man bryter rätt inkörda vanor och ibland behövs det även relativt stora investeringar.

Det första steget för att få ner sina elkostnader är att granska sin elkonsumtion, uppgifter som de flesta elbolag kan stå till tjänst med. Sammanställ hur mycket el du förbrukade månad för månad i fjol och ställ upp ett mål hur mycket du vill minska din förbrukning i år.

Hur du sedan når målet beror på hur din elkonsumtion ser ut i dag och framför allt hur du bor, men de flesta kan spara el genom att göra följande:

  • Sänk innetemperaturen med 2-3 grader.
  • Tvätta kläder i 40 i stället för 60 grader (eller till och med kallt vatten) och alltid med full maskin.
  • Byt till miljövänligare och energisnålare uppvärmning.
  • Investera i LED-lampor.
  • Låt inte saker som drar ström stå på i onödan.
  • Se till att din bostad är välisolerad och tät.
  • Använd en diskmaskin med högsta energiklass.
  • Ha inte en större kyl och frys än nödvändigt och ha inte onödigt kallt i dem.
  • Dra ner effekten på dammsugaren och använd moppar och kvastar i stället.

Så utmana dig själv: hur många procent kan du sänka sin elförbrukning varje månad med enkla medel? Pengarna du sparar kan du till exempel använda till att investera i mer energisnåla vitvaror och därmed ytterligare sänka din förbrukning.

Det är också en bra idé att gå över till grön el eller att köpa el från vindkraft. Det är lite dyrare, men det leder till att det blir mer lönsamt att producera grön el och bygga vindkraftverk, vilket gynnar oss alla i slutändan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s