Investera i gröna obligationer

Att spara i gröna obligationer är ett mycket intressant alternativ för den som vill göra en insats för miljön och samtidigt få sina sparade pengar att (förhoppningsvis) växa. I praktiken innebär gröna obligationer att du lånar ut pengar till olika stater och företag där pengarna öronmärks för investeringar som gör nytta för miljön. För att klara av klimatomställningen måste vi investera i miljöförbättrande åtgärder och gröna obligationer är ett av de mest enkla och spännande sätten att bidra.

Än så länge är utbudet av gröna obligationer för vanliga småsparare mycket begränsat, men för de som använder S-banken finns det nu ett spännande alternativ. S-banken har länge erbjudit möjligheten att fondspara för till exempel den bonus som samlas in genom inköp i S-butikerna. Genom att S-banken köpt förvaltningsbolaget FIM går det nu att spara i Finlands första gröna obligationsfond som riktar sig mot småsparare. Avgiften på 0,5 procent är dessutom mycket konkurrenskraftig. Det går att läsa mer om fonden här eller här.

Fonden heter FIM IG Green ESG och den är lätt att hitta i S-bankens mobilapp under FIM-fonderna:

Sedan är det här förstås ingen rekommendation att köpa just den här fonden, utan inlägget är mer tänkt som en upplysning om vilka alternativ som finns. Investeringsbeslut måste du fatta själv. Även bland annat Nordnet erbjuder flera fonder som investerar i gröna obligationer, men där är köpavgifterna oftast mycket högre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s