Fem aktier i grön el

Vind- och solenergi är inte bara nödvändigt för att ställa om till fossilfri el – företag som investerar i och utvecklar nya lösningar för grön el kan även vara lönsamma att placera i. Dels finns det jätteföretag som Vestas Wind Systems som tillverkar vindturbiner, dels små teknikföretag som ännu inte tjänar några pengar att tala om, men som hoppas kunna utveckla framtidens energilösningar genom allt från undervattensdrakar till stirlingmotorer.

Utbudet av aktier är stort men både på grund av hajpen kring förnyelsebar energi och den allmänna börsuppgången är priset på dem kanske inte det mest lockande just nu. Jag rekommenderar dessutom alltid att i huvudsak spara i indexfonder om man inte är expert och villig att lägga ner väldigt mycket tid på sitt sparande. Men att ha en liten del av sitt sparande i aktier kan vara ett spännande inslag i vardagen, även för den vanliga småspararen. Det är också ett effektivt sätt att hjälpa i synnerhet mindre företag som försöker utveckla lösningar på klimathotet.

Den här månaden tipsar jag därför om fem aktier inom vind- och solenergi. Tolka under inga omständigheter det här som en uppmaning att placera pengar i bolagen. Det här är bara en upplysning om vad som finns att välja mellan och jag äger själv inte några aktier i något av bolagen. Jag kanske köper aktier i något av dem i framtiden, men ett sådant beslut tar jag först efter en grundlig analys av bolaget i fråga.

AktieBörsOmsättningP/E*Utv. i år*
Eolus VindStockholm130 milj euro6,9+12,3%
SolTech Energy SwedenFirst North4,5 milj euro-30,3+115,4%
Vestas Wind SystemsKöpenhamn10,1 M euro23,6+22,0%
SeatwirlFirst North0,3 milj euro-39,4+328%
MinestoFirst North3,7 milj euro-111,7+46,5%

*Per den 15 april 2019.

Ett svenskt (eller skånskt) bolag som projekterar, bygger och driver vindkraftverk. Bildades redan 1990 som den första kommersiella vindkaftaktören på den svenska marknaden. Det senaste helårsresultatet låg på 7,81 kronor per aktie. För den som är intresserad går det att ladda ner en analys från Erik Penser bank här. För den som hellre tittar och lyssnar finns det en relativt ny presentation av bolaget att se här:

Återigen ett svenskt bolag som utvecklar och säljer olika solenergiprodukter för i princip alla typer av fastigheter. Har även verksamhet i Kina genom en joint venture. Det senaste helårsresultatet visade en förlust på 16,8 miljoner kronor, men med en växande omsättning och en (möjligtvis) spännande framtid. Här går det att se en film där vd:n presenterar bolaget:

Världens största tillverkare av vindkraftverk som, av naturliga orsaker, ofta är det största innehavet i fonder som riktar in sig på förnyelsebar energi. Har över 20.000 anställda och verksamhet i otaliga länder världen över. Huvudkontoret ligger i Århus och här går det att se en relativt ny intervju med vd:n.

Ett litet, svenskt bolag som utvecklar en ny typ av kostnadseffektiva vindkraftverk till havs. Läs mer om bolaget på den här bloggen. Har stigit med flera hundra procent det senaste året.

Ytterligare ett litet svenskt bolag som försöker utveckla en teknik som ska rädda världen, eller åtminstone generera energi från en typ av undervattensdrakar. Här en video som förklarar hur det hela går till:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s