Scatec Solar – norska solpaneler i tredje världen

En aktie som både gör gott för miljö och, åtminstone de senaste åren, uppvisat väldigt bra avkastning är norska Scatec Solar med huvudkontor i Oslo. För den som i första hand väljer sina placeringar efter hur stor nytta de gör för miljön finns det starka argument för att investera i just Scatec Solar.

Det är ingen dum gissning att solkraften blir en viktigt energikälla i framtiden i länderna kring ekvatorn. Men trots att solförhållandena är optimala i många fattigare länder har den största utbyggnaden av solkraft hittills skett på rikare, mer nordliga platser.

Scatec Solar går mot strömmen och har som affärsidé att utveckla, planera, bygga och driva solkraftsparker i länder som Brasilien, Malaysia, Egypten och Sydafrika. Nyttan för klimatet är uppenbar. När Scatec Solar tog sin andra av totalt tre anläggningar i Jasin, Malaysia i drift tidigare i maj såg man till att eliminera 70.000 ton koldioxidutsläpp per år och förse 31.000 hushåll med ren energi!

Bilden visar en av Scatec Solars anläggningar i Malaysia. Bild: Scatec Solar.

Så Scatec Solar gör absolut nytta för klimatet, men är aktien en bra placering? Scatec Solar har stigit med cirka 100 procent på 1,5 år (under en period när Oslobörsen i övrigt stampat på stället), något som är trevligt för de som äger andelar i bolaget sedan tidigare, men förstås gör den dyr för alla som vill hoppa på nu. Ett P/E-tal på nästan 75 och en direktavkastning på drygt 1 procent vittnar om att bolaget måste leva upp till höga förväntningar framöver för att motivera den höga kursen.

Den allmänna uppfattningen bland många analytiker är att aktien för tillfället är för dyr, både i jämförelse med konkurrenterna (som i första hand bygger solkraft i utvecklade länder) och sett till bolagets förväntade kassaflöde och vinst de kommande åren. I en väl underbyggd artikel tidigare i vår lyfte till exempel affärstidningen Barron’s fram både den höga värderingen och att bolaget löper risk att tvingas omförhandla sina allra mest lukrativa avtal i Sydafrika och Egypten som argument för varför det kan vara värt att hålla sig borta från aktien. Det råder stor politisk instabilitet på många av de marknader där Scatec är verksam, vilket givetvis medför stora risker.

Undertecknad äger 45 aktier i Scatec Solar och ägandet är ett komplement till mitt sparande i hållbara indexfoder. Risken är stor att jag går back på den här investeringen, men jag avsätter alltid en liten del av mitt sparade för placeringar som jag anser gör stor nytta och som, i brist på ett bättre ord, är roligare än att spara i hållbara indexfonder. Det gör stor nytta för miljön att investera i hållbara indexfonder, men nyttan åtminstone känns mer påtaglig när man investerar direkt i ett företag som till exempel bygger ut solkraft. Och visst, min investering i Scatec Solar kan visa sig bli värdelös, men då kan jag trösta mig med att jag åtminstone försökt göra lite gott med min pengar i stället för att investera i oljebolag och kanske tjäna bättre.

Som vanligt är det här ingen rekommendation om att köpa, sälja eller behålla aktien, utan bara en upplysning om att den existerar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s