Ge en hållbar investering i present

Att hitta bra presenter åt vuxna och barn är inte alltid så lätt. Det är lätt hänt att man köper en sak som dels tär på miljön, dels inte alltid uppskattas av mottagaren. Många ger också bort skraplotter, men vilka signaler skickar egentligen det till ett barn eller en ungdom? Med tanke på hur stort samhällsproblem spelberoendet är skulle jag aldrig ge bort en skraplott, åtminstone inte till en person som inte är myndig.

Som jag ser det är en hållbar investering bland det bästa som går att ge i present. Det skapar förhoppningsvis ett intresse för hållbarhet och sparande hos mottagaren, presenten kan bli värd mera på sikt och den gynnar i stället för tär på miljön. Tyvärr är det ont om bra, långsiktiga hållbara placeringar som är enkla att ge i present, även om det förstås kan finnas möjligheter som jag har missat. Men här kommer några alternativ som jag har hittat.

Presenter till barn och unga

En miljöinvestering som ges till ett barn eller en ungdom måste vara långsiktig och inte kräva några insatser från mottagaren, vilket gör att exempelvis Trine inte är ett bra alternativ. Jag skulle höra mig för vilken bank barnet/ungdomen har och ge den hållbara placeringen genom banken (barn kan äga aktier och fonder, men vårdnadshavarna förvaltar dem tills barnet blivit myndigt). Här finns det ett par alternativ:

  • Kolla med barnet/ungdomens bank vilka hållbara fonder de erbjuder. Om banken har en fond som inte har för höga avgifter och en inriktning du gillar kan de hjälpa dig med att ge andelar i fonden i present. Jag skulle välja en fond med ett starkt miljöfokus, som en rent vatten- eller klimatfond.
  • Ett roligare alternativ är att ge bort aktier i ett miljöbolag som exempelvis är verksamt inom förnyelsebar energi, elektrifiering eller återvinning. Här kan du antagligen antingen vända dig till din egen eller barnets/ungdomens bank. Kolla med din bank om de har några tips på bra miljöaktier eller botanisera lite i den här listan. Jag skulle välja ett förhållandevis stabilt och gammalt bolag för att inte riskera att aktien är värdelös när barnet fyller 18.

Presenter till vuxna

Förutom alternativen ovan (som fungerar lika bra för vuxna) tycker jag att Trine är ett bra alternativ att ge present till vuxna. Det kräver att mottagaren själv aktiverar sig genom att registrera sig på Trine, välja investering och sedan (förhoppningsvis) återinvestera pengarna och avkastningen när de betalas in på kontot. Med lite tur väcker du ett intresse för sparande, hållbarhet och förnyelsebar energi hos någon tack vare din gåva, och vad kan vara en bättre present än det?

Andra alternativ är OikoCredit (som jag tycker är lite krångligt) eller Better Globe (som jag tycker det finns vissa ekonomiska tveksamheter kring).

Har du tips på bra sätt att ge en hållbar investering i present? Mejla fredrik@pagronkvist.ax

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s