Hållbara klädmärken att ta ställning med

Klädindustrins utsläpp får mycket uppmärksamhet just nu, vilket är bra. Det finns få andra företeelser som tär så mycket på miljön och vår privatekonomi som vår enorma konsumtion av kläder och skor. Det bästa sättet att minska sina utgifter för och klimatavtryck från kläder är att organisera sin garderob, bara köpa kläder man använder ofta, handla kläder max en gång om året samt underhålla och laga trasiga kläder i stället för att slänga dem. Ju mindre kläder vi köper, desto bättre.

På samma gång måste vi förstås köpa nya kläder då och då. Att klä sig i snygga, hela och rena kläder är viktigt för många, inklusive mig. Men samtidigt som målet bör vara att köpa så lite kläder som möjligt innebär varje inköp en chans att markera mot dagens klädindustri som helt enkelt inte är hållbar. Det här tycker jag görs bäst genom att köpa och bära plagg från tillverkare som verkligen gör allt de kan för att förändra sig själva och sin bransch så att den ska bli mer hållbar.

Det är viktigt att ta ställning, skicka signaler och vara öppen med sitt miljöengagemang, och då är det bättre att gå runt med ett plagg från ett hållbart företag än ett second hand-plagg från till exempel HM eller Zara. Det är bra att köpa second hand också, men att köpa begagnade plagg från en vanlig tillverkare sätter ingen press på tillverkaren att bli mer hållbar, tvärtom kan de fortsätta som tidigare. Om däremot de hållbara klädföretagen ökar sin försäljning och ser sina aktiekurser stiga måste de traditionella klädtillverkarna antingen anpassa sig eller dö.

Så nedan kommer en liten lista på hållbara klädmärken.

Hållbara klädmärken

Patagonia är relativt välkänt märke som tar det här med hållbarhet på stort allvar. Företaget siktar på att bli koldioxidneutralt senast 2025 och skapade våren 2019 stora rubriker när bolaget meddelade att det tänker sluta sälja sina populära västar till företag som inte lever upp till vissa miljökrav. Det går att läsa mer om företagets klimatarbete här. Tyvärr är bolaget privatägt, så det går inte att köpa aktier i det.

Alternative Apparel använder i stor utsträckning ekologiska och återvunna material i sina kläder samt tillverkningsprocesser och förpackningar som är bra för miljön. Bolaget ägs av börsnoterade Hanesbrands, så det går till och med att stöda bolaget genom att köpa aktier i det.

Threads 4 Thought är antagligen ett av de mest hållbara klädbolag som finns, delvis tack vare att själva syftet med företaget alltid har varit att göra klädindustrin mer hållbar. Tyvärr också privatägt.

Edit: En läsare tipsade om svenska Houdini, ett klädmärke som till 100 procent använder sig av hållbara material och tar ställning mot den masskonsumtion som göra att modeindustrin håller på att sabba planeten. Även det här bolaget är privatägt, vilket gör att det inte går att köpa aktier i det på någon börs, men kläderna går förstås att köpa!

Ett företag som kan vara värt att hålla ögonen på är klassiska Levi Strauss. Bolaget börsnoterades i mars 2019 och inför noteringen antog bolaget en ambitiös klimatstrategi, där exempelvis utsläppen från de egna fabrikerna ska minska med 90 procent senast 2025.Att som aktieägare sätta press på stora Levi att ta större ansvar kan absolut få effekt om tillräckligt många gör det. Som delägare går det alltid att komma med synpunkter på hur ett bolag sköts, oavsett hur få aktier man äger.

En bra lista på andra hållbara klädmärken finns här. Som ålänning måste jag förstås också tipsa om Labelled.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s