Hur hållbar är egentligen din bank?

Som konsument går det att göra mycket för klimatet förutom att själv konsumera klimatsmarta varor och tjänster. Det går att be butiker ta in fler ekologiska varor, fråga sitt gym om de använder miljöcertifierad städning eller kräva att ens webbhotell byter till grön el. Men frågan är om vi inte gör allra störst nytta genom att ställa högre krav på våra banker.

Det finns få andra branscher som kan göra både så stor nytta och så stor skada för klimatet som finanssektorn. Utan bankernas hjälp är det svårt att finansiera investeringar i förnyelsebar energi, rena transporter eller smarta jordbruk. Å andra sidan är det även tack vare bankernas finansiering som kolgruvor byggs, oljefält exploateras och regnskogar skövlas.

Din bank använder de pengar som finns på ditt konto för att låna ut och investera dem. Har du koll på vilka typer av verksamheter du därmed är med och finansierar? Investeras pengarna i kolkraft, lånas de ut till någon som köper en bensinslukande sportbil eller används de till miljöprojekt? Och hur är det med de fonder du kanske äger – är du genom dem delägare i stora oljebolag som ExxonMobil? Om du äger en global indexfond är svaret ja.

Att strypa finansieringen av miljöskadliga verksamheter, och i stället göra det lättare och billigare för klimatsmarta verksamheter att låna pengar eller få in andra typer är främmande kapital, är kanske det mest effektiva sättet att ställa om till ett klimatsmart samhälle. Om bankerna imorgon skulle sluta låna ut pengar till och investera i verksamheter som missgynnar klimatet skulle den omställning som i dag verkar omöjlig att uppnå snart vara i hamn.

Så börja ställ krav på din bank – på att den inte ska finansiera miljöskadliga verksamheter eller ha olje- och kolbolag i sina fonder. Tryck på för att banken ska börja med gröna lån, gröna obligationer och utöka sitt utbud av hållbara fonder. Om du bor i Sverige kan du till exempel ta hjälp av Fair Finance Guide för att se hur miljövänlig din bank är. I många avseenden är de flesta banker väldigt lika, men det finns stora skillnader i hur stort ansvar de tar för miljön.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s