Flera rätt omtalade bolag har börsintroducerats det senaste året, bland annat Uber och Spotify. Men faktum är att de som har köpt in sig i bolagen hittills inte tjänat storkovan, tvärtom. Ubers aktie har stampat på stället sedan introduktionen i maj och Spotifys aktie är värd mindre nu än när den började handlas för ett år sedan. I stället är det börsintroduktionen av ett bolag som erbjuder en klimatlösning som just nu slår alla rekord: Beyond Meat.

Som antyds på namnet tillverkar bolaget, som grundades 2009 i Kalifornien, växtbaserat kött i bland annat hamburgar-, korv- och färsform. Genom vetenskapliga studier har företaget visat att det går åt 99 procent mindre vatten, 93 procent mindre landyta och 46 procent mindre energi jämfört med framställningen av vanligt kött. Koldioxidutsläppen är dessutom 90 procent lägre. ”Köttet” tillverkas av ärtprotein, vatten och olika vegetabiliska oljor.

Trots att Beyond Meats gjorde en förlust på 80 miljoner dollar i fjol har börsintroduktionen hittills varit en av de mest framgångsrika någonsin. Introduktionspriset var 25 dollar och nu, en dryg månad senare, handlas aktien för drygt 103 dollar. Ingen dålig avkastning under drygt fyra veckor då börsen i övrigt fallit som en sten.

De flesta analytiker varnar för att aktien är hemskt övervärderad just nu. För att undvika en klimatkris behöver vi äta mer växtbaserat, men än så länge är det ganska få som gör det. Beyond Meat väntas dessutom inom kort få hård konkurrens när traditionella livsmedelsföretag lanserar sina egna växtbaserade biffar, vilket nu sker i snabb takt. Dessutom har bolaget privatägda Impossible Foods (som kan komma att börsintroduceras snart) att tampas med.

Men även om bolaget kanske är övervärderat, och 60 till 80 dollar vore en rimligare kurs, är det uppmuntrande att företag som erbjuder klimatlösningar verkar vara så heta på börsen just nu, hetare än till exempel it-bolag. Det tyder på att det finns en tro, även på finansmarknaderna, att det finns en stark vilja både bland konsumenter, företag och politiker att verkligen lösa den stora utmaning vi och vår planet står inför.

För övrigt kommer Beyond Meat ut med sin första kvartalsrapport som börsbolag den 6 juni (det vill säga en dag efter att det här inlägget skrivs) vilket förstås kan få en kraftig påverkan på kursen. Kom ihåg att prenumerera på nyhetsbrevet för att hålla koll på hållbara aktier.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: