Ha inte bara utdelningsaktier i portföljen

I synnerhet bland många som har sparande som en hobby och som tänker sig att en dag delvis kunna leva på sina investeringar är utdelningsaktier väldigt populära. Det vill säga, bolag som delar ut en stor del av sin vinst till aktieägarna varje år eller åtminstone delar ut en hög dividend i förhållande till vad en aktie kostar i företaget kostar. Tankesättet är att dividenderna är en passiv inkomst som det en dag, bara man sparar tillräckligt mycket, delvis ska gå att leva på.

Tyvärr är nackdelen med den här strategin att värdet på utdelningsaktier sällan stiger lika mycket som börsen i övrigt på längre sikt. En orsak till att många bolag delar ut en stor del av sin vinst är att de inte ser några möjligheter att växa, vilket gör att varken bolagets vinst eller dividend ökar på sikt. I stället hittas börsraketerna bland bolag som i dag går med förlust och inte har några vinster att dela ut, men som i stället växer så det knakar.

Att fylla sin portfölj med utdelningsaktier (eller fonder som investerar i utdelningsaktier) kan därmed vara en mycket dyrt misstag. Din portfölj ökar inte lika mycket i värde som börsen i övrigt och förr eller senare måste de antagligen stagnerande bolag du äger börja sänka sin dividend. Därför är det oftast bättre i ett långsiktigt sparande köpa indexfonder och sälja dem den dag då man behöver pengarna. Det finns även skattemässiga fördelar med att göra så än att förlita sig på dividender för att få ett kassaflöde från sina placeringar.

På samma gång kan det finnas skäl för vissa att ha några bolag med en hög utdelning i sin aktieportfölj, om man nu vill spara i aktier och inte bara i indexfonder. Det bästa är alltid att ha en blandning av utdelnings-, tillväxt- och rena förhoppningsbolag i sin portfölj. Hur den exakta fördelningen bör ser ut beror på en mängd faktorer (där riskvilligheten och tidshorisonten är den största), men att bara satsa på den ena eller den andra typen av aktie är i princip aldrig en bra idé.

Jag har till exempel som mål att skifta över mer och mer av mina besparingar från indexfonder till utdelningsaktier i takt med att jag blir äldre. Men här är det viktigt att inte bara stirra sig blind på aktiernas direktavkastning, utan försöka hitta aktier som både ger en bra dividend och har tillväxtmöjligheter. Jag brukar använda mig av tre enkla kriterier när jag väljer mina utdelningsaktier, där jag förstås bara investerar i gröna bolag:

  • Aktien ska ha betavärde på 1,0 eller lägre (det vill säga den ska inte svänga så mycket upp eller ner).
  • Aktien ska ha en direktavkastning (yield) på minst 3 procent (det vill säga den senaste utdelningen per aktie dividerat med det nuvarande priset per aktie ska vara 0,03 eller högre).
  • Bolaget ska ha höjt sin utdelning flera år i rad och det ska finnas anledning att tro att det här fortsätter framöver.

Att hitta aktier som lever upp till de två första kriterierna är inga problem. Gratistjänster som Yahoo Finance är ett bra sätt att få tillgång till alla relevanta nyckeltal, utan att någonsin behöva plocka upp en miniräknare. Det är heller inte svårt att hitta företag som lyckats öka sin dividend många år i rad, speciellt eftersom vi varit inne i en högkonjunktur ganska länge.

Men att hitta företag som trots att de i dag betalar ut en hög dividend (i förhållande till vad aktien kostar) kan fortsätta växa i framtiden är betydligt svårare. Faktum är att de inte ens ska gå att hitta sådana aktier i en perfekt marknad eftersom alla bolags framtida dividender redan bör vara återspeglade i dagens aktiekurs. Men med lite tålamod går det faktiskt att hitta aktier som lever upp till alla tre kriterier ovan.

Våren 2019 framstår till exempel kanadensiska Algonquin som ett bolag som med råge lever upp till alla mina krav. Jag har valt att köpa aktier i bolaget, men det här ska inte ses som ett råd till någon annan att göra det.

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s