Det här slösar flest sina pengar på

Wall Street Journal publicerade nyligen en intervju med en expertpanel bestående av nobelpristagare i ekonomi, professorer, psykologer och privatekonomer för att försöka svara på frågorna vad människor slösar mest pengar på och varför.

Svaren är kanske inte så överraskande, men de får en ändå att tänka till kring sin egen livsstil och sina egna vanor. Bland de saker människor slösar mest pengar nämner experterna:

  • Alldeles för stora hus.
  • Små, dagliga inköp som hämtkaffe eller mineralvatten.
  • Snacks.
  • Saker och tjänster som vi köper för att imponera på andra, allt från lyxbilar till märkeskläder.

I intervjun förklarar experterna att vi gör många av de onödiga inköpen för att verka framgångsrika, för att det blivit en vana eller på grund av bristande planering. Vi behöver inte kanske ett så stort hus, men det är ett sätt att signalera till vår omgivning att vi har nått framgång i livet. Mycket av de vi lägger pengar på tänker vi inte ens på eftersom räkningarna betalas automatiskt (till exempel för olika streamingtjänster) och vi tvingas äta lunch ute eftersom dålig planering gör att vi inte får med oss lunchlådor. Välbärgade personer tenderar att slösa pengar på extravaganta upplevelser, vanligt folk på onödiga saker.

Experterna kommer med ett par tips på hur det går att minska sina onödiga utgifter:

  • Börja kontrollera vad du faktiskt lägger dina pengar på, i synnerhet alla dina fasta kostnader som du betalar varje månad.
  • Gör veckomenyer och storhandla.
  • När du får lust att köpa något, lägg 30 sekunder på att fråga dig själv: ”kan jag strunta i att köpa det här?”. Om du väntar ett tag försvinner antagligen köplusten.
  • Läs böcker om hur det går att bo mindre, till exempel ”The New Small House”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s