Vi måste ha större krav än så på en ”hållbar portfölj”

I dagens nummer av Dagens Industri (den 9 oktober) tipsar tidningen om nio olika bolag som kan ingå i en slags hållbar basportfölj. Aktierna har valts ut både genom en traditionell bolagsanalys samt genom att titta på hur mycket koldioxid företagen genererar och om de har en uttalad hållbarhetsstrategi. De nio bolag som enligt DI både är hållbara och kan ge en bra avkastning i framtiden är:

 • ÅF Pöyry
 • Tomra
 • Duni
 • Nobina
 • Knowit
 • Vestas
 • Securitas
 • Husqvarna
 • SEB

Att DI väljer att lyfta fram hållbara bolag är bra – betydligt bättre än att tipsa om de bästa oetiska bolagen, vilket tidningen gjorde för någon vecka sedan. Tyvärr ställer tidningen i likhet med de flesta andra inte tillräckligt strikta krav för när ett bolag kan anses vara hållbart. Det räcker inte med att företaget släpper ut lite koldioxid eller har en hållbarhetsstrategi. För att ett företag på allvar ska bidra till en bättre miljö och en klimatomställning måste även de här två villkoren uppfyllas:

 • En ökad efterfrågan på företagets produkter eller tjänster leder till lägre utsläpp av koldioxid och en bättre miljö.
 • Företagets produkter eller tjänster har en given roll i det hållbara samhället.

Ta till exempel Securitas eller Husqvarna, där bolagets tillverkning av robotgräsklippare lyfts fram. Hur blir vår miljö bättre av att fler efterfrågar bevakningstjänster eller robotgräsklippare? Har bevakning och gräsklippande en given roll i det hållbara samhället?

Svaret är givetvis nej. Bevakning är på sin höjd ett nödvändigt ont medan vårt odlande av gränsmattor är direkt skadligt för miljön. En välklippt gräsmatta producerar på sin höjd lite välbefinnande för ägaren samtidigt som det går åt enorma mängder rent vatten för att få dem att växa. Dessutom är välklippta gräsmattor ett hot mot den biologiska mångfalden och robotgräsklippare har visat sig vara väldigt farliga för igelkottar.

Vissa av företagen på listan är hållbara på riktigt, till exempel återvinningsjätten Tomra eller Vestas Wind System. Både återvinning och vindenergi har en given plats i det hållbara samhället och ju större efterfrågan på Tomras återvinningsmaskiner eller Vetsas vindturbiner, desto bättre. Så bra jobbat DI att ni lyfter fram hållbara aktier, men ställ hårdare krav nästa gång!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s