Veckans hållbara aktie: Stora Enso

Vad gör bolaget?

Stora Enso, med huvudkontor i Helsingfors, är en skogsindustrikoncern. Förutom byggmaterial (i trä förstås) och papper säljer företaget främst biomassa samt olika typer av förpackningar, bland annat gjorda av kartong.

Varför är bolaget hållbart?

Stora Enso kallar sig själv för ”The renewable matrials company” och koncernen gör skäl för sitt egenvalda smeknamn. För några år sedan var tongångarna inte direkt positiva gällande skogens och papprets framtid i och med att allt skulle digitaliseras, men nu våras det för träden! I takt med att vi måste fasa ut fossila bränslen och traditionell plast är skogen är förnyelsebar resurs som kan spela en viktig roll i omställningen till ett klimatsmart samhälle.

En stor del av Stora Ensos produkter fyller kriteriet att ju högre efterfrågan på dem, desto bättre för miljön. Förutom att trä är ett miljövänligt byggnadsmaterialet är Stora Enso i framkant vad gäller utvecklingen av material och förpackningar som kan ersätta traditionellt plast. Företaget tillverkar till exempel biokompositmaterial, biobaserade kemikalier och hållbara livsmedelsförpackningar. I oktober 2019 lanserade bolaget en klimatvanlig tub i kartong som till exempel kan används för hudkrämer.

Stora Ensos klimatvänliga tuber av kartong ska ersätta plastditon.

Förutom att produkterna i sig kan sägas vara klimatlösningar bedriver företaget i övrigt ett bra hållbarhetsarbete och rankas som ett av de miljövänligaste skogsindustribolagen i världen. Stora Enso har fortfarande vissa miljöutmaningar – bland annat leder bolagets energiförbrukning till betydande utsläpp av koldioxid. Men koncernen jobbar hårdare än de flesta av konkurrenterna för att minska sin klimatpåverkan.

Vad är det för typ av aktie?

Jag ser Stora Enso som en förhållandevis bra utdelningsaktie. Det handlar inte om ett förhoppningsbolag med en enorm tillväxtpotential, utan ett välskött nordiskt storföretag som har för vana att alltid betala ut dividend till sina ägare.

Dividenden har höjts tre år i rad och ligger nu på en rekordnivå med en direktavkastning på cirka 4,4 procent, betydligt högre än de 3 procent jag brukar vilja se i mina utdelningsaktier. I december 2019 får företaget dessutom en kvinna som vd när Annica Bresky tar över, vilket förstås är roligt.

På samma gång har inte aktien utvecklats direkt lysande under 2019 och den har dessutom en tendens att svänga ganska mycket upp och ner. När jag skriver det här i oktober 2019 äger jag inga aktier i Stora Enso, men det är möjligt att jag köper senare i år eller i början av nästa för att addera ytterligare en hållbar utdelningsaktie till min portfölj.

Uppdatering: Jag köpte en aktiepost i Stora Enso den 14 oktober 2019.

Stora Enso är en av de hållbara placeringar jag skriver om i boken ”Rädda miljön och bli rik på kuppen”. Innan du väljer att placera dina pengar i detta eller något annat miljöbolag, läs gärna om de strategier för hållbara placeringar jag skriver om i boken. Den går att beställa här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s