Veckans hållbara aktie: Midsona

Vad gör bolaget?

Midsona är marknadsledande i Norden inom området hållbara och ekologiska livsmedel samt andra typer av hälsoprodukter. Företaget har åtta egna varumärken som prioriteras, bland annat Urtekram, Kung Markatta och Davert. Vi pratar med andra ord om ett företag som säljer allt från ekologiska knäckebröd till kokosolja och vitamintillskott.

Varför är bolaget hållbart?

Ungefär hälften av Midsonas försäljning utgörs av ekologiska livsmedel och bolagets affärsidé är, som nämndes ovan, att erbjuda produkter inom hälsa och välbefinnande. Midsona har ett starkt fokus på ekologiska och i synnerhet växtbaserade produkter.

Det råder ingen tvekan om att vi har att göra med ett hållbart bolag som i stor utsträckningar producerar klimatlösningar. Ju bättre Midsona lyckas marknadsföra och sälja sina produkter, desto fler väljer bort animaliska produkter eller produkter med många tillsatser till förmån för växtbaserade och naturliga alternativ.

Förutom att Midsonas produkter har en given plats i det hållbara och klimatanpassade samhället bidrar företaget till omställningen på andra sätt än genom de produkter det säljer. Till exempel har bolaget skrivit under Transportinitiativet 2025. Midsona använder även förnyelsebar energi i mycket hög grad.

Vad är det för typ av aktie?

Midsona är en förhållandevis populär aktie bland svenska småbolagsfonder. Bolagets fokus ligger i första hand på tillväxt, där målet är att växa med 15 procent per år både genom uppköp och organisk tillväxt. På samma gång har företaget som mål att dela ut minst 30 procent av av vinsten varje år (direktavkastningen är just nu 2,3 procent). Företaget har absolut potential att växa, men baksidan är att tillväxten hittills skett genom en ganska hög skuldsättning vilket gör aktien till en förhållandevis riskabel placering.

Midsona är en av de hållbara placeringar jag skriver om i boken ”Rädda miljön och bli rik på kuppen”. Innan du väljer att placera dina pengar i detta eller något annat miljöbolag, läs gärna om de strategier för hållbara placeringar jag skriver om i boken. Den går att beställa här.

Fotnot: Jag äger själv inte några aktier i Midsona och har heller inte för avsikt att köpa några aktier den närmaste framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s