Hur går det till i praktiken att leva på ett sätt som innebär att du gör stor nytta för miljön och samtidigt kraftigt förbättrar din privatekonomi? År 2019 skrev jag boken ”Rädda miljön och bli rik på kuppen – En praktisk guide till smart konsumtion, ökat sparande och hållbara investeringar”.

Jag har fått jättebra respons på boken där människor i alla åldrar – rika som fattiga, män som kvinnor – sagt att de tycker om tankesättet i den. Det finns helt klart en vilja hos människor att förändra eller åtminstone tänka till kring sättet de lever och konsumerar på, vilket åtminstone ger mig visst hopp i dessa tider av klimatångest.

För att ta vara på den här viljan ska jag under hela 2020 följa mina egna råd i boken och efter bästa förmåga omsätta dess tankesätt i praktiken under hashtaggen #sparaförklimatet. Visst, till stor del lever jag redan efter principerna i boken, men även jag kan förändra en hel del i mitt sätt att konsumera, spara och investera.

Till exempel är mina matkostnader fortfarande alldeles för höga, i första hand på grund av att jag planerar mina inköp för dåligt. Därför blir min första utmaning att få ner mina månatliga matkostnader genom att dels handla all mat för en hel månad vid ett enda tillfälle, dels äta mindre kött och mer vegetarisk mat.

Den största anledningen till att jag gör det här är att jag verkligen brinner för miljön samt att jag har relativt ambitiösa mål för hur jag vill att min privatekonomi ska se ut. #sparaförklimatet är därmed både ett sätt att utmana mig själv och, förhoppningsvis, inspirera andra på köpet.

Genom att följa råden i boken ska jag göra mitt absolut bästa för att minska mitt klimatavtryck, spara ännu mer än jag gör i dag och investera de pengar som förhoppningsvis blir över i de bästa miljöplaceringarna jag kan hitta. Och sedan ska jag förstås skriva, visa och i olika sammanhang prata om hur det går för mig.

Så stoppa inte undan ”Rädda miljön och bli rik på kuppen” i bokhyllan, utan ha den framme och häng med i mina försök att omsätta den i praktiken. Om du ännu inte skaffat boken – låna den av någon eller köp den. Det är både roligt och ganska lätt att börja spara en hel del pengar och bli en riktig miljöhjälte, så varför inte sätta igång direkt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: