Mat som räcker i en månad

Under 2020 går jag all in i att följa råden i min egen bok i syfte att göra större nytta för miljön och spara en hel del pengar. Som jag skriver i boken finns det få andra konsumtionstyper som går så snabbt att ändra som vad vi äter. Förutom att maten är det kanske enklaste sättet att påverka sina månadskostnader, är det också det enklaste sättet att minska sin klimatpåverkan. Att äta billigare och bättre är ett överlägset sätt att rivstarta både sitt sparande och sitt miljöarbete.

Jag och min fru har nu gått in för att månadshandla i stället för att åka till butiken fler gånger i veckan. För några dagar sedan handlade vi mat för hela januari och summan blev drygt 270 euro, mindre än hälften jämfört med det vi lägger på mat en normal månad. Vår metod var ganska enkel. Vi utgick från det vi redan hade hemma (bland annat mycket risottoris) och tog fram recept på 28 olika maträtter. Vi lagar dubbla portioner av dessa rätter så de räcker både till middag och lunch.

Vi har också som mål att äta rött kött max en gång i veckan och kyckling max två, resten av måltiderna ska bestå av i första hand grönsaker och i andra hand fisk. Vi bakar dessutom vårt eget bröd och eftersom jag har Oatly i kaffet behöver vi inte packa kylen full av mjölk. Det här gör att vi minskar både våra kostnader och vårt klimatavtryck på följande sätt:

  • Vi slipper cirka 15 korta resor med bil till mataffären under den tiden på året då bilar drar som mest bensin.
  • Eftersom vi alltid har lunchlåda slipper vi äta ute. Att äta ute är både dyrt och har ett stort klimatavtryck.
  • Vi ökar vår konsumtion av vegetabilisk protein som linser och andra grönsaker, vilket både är billigare och bättre för miljön.

Däremot valde vi att köpa allt ekologiskt. Det är visserligen dyrare på kort sikt, men på längre sikt tror vi att det gynnar både oss och miljön.

Som jag också påpekar flera gånger i boken är det viktigt att de pengar man sparar på att minska en viss typ av konsumtion inte går till annan konsumtion, utan faktiskt till sparande. Så vi är noga med att pengarna vi sparar på att äta billigare verkligen går direkt till sparande, i det här fallet till att köpa andelar i en fond för gröna obligationer som är knuten till vårt matkonto. Om vi verkligen lyckas klara oss på den mat vi köpt tar det oss en minut att föra över de pengar som blev över till vår fond för gröna obligationer och sedan får de ligga där och växa till sig.

I slutet av januari återkommer jag med hur det gick! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s