Prisvärd och hållbar finsk aktie

Eftersom jag dels tycker det är roligt att analysera bolag, dels vill välja ut så hållbara bolag som möjligt att investera i äger jag förutom hållbara indexfonder även aktier i som jag ser det hållbara bolag. Jag inser att indexfonder antagligen är ett bättre och inte minst mer tideffektivt sätt att få sparpengarna att växa över tid, men jag drivs av att aktieplaceringar är en rolig hobby och att jag kan göra ännu större nytta för miljön genom att placera i aktier.

Eftersom det vid årsskiftet blev möjligt att öppna aktiesparkonton i Finland (som gör det skatteässigt fördelaktigt att spara i finska aktier) har jag under ett par månader försökt hitta finska bolag med en stark miljöprofil att investera i. Jag fastnade för ett bolag jag redan äger lite aktier i: skogsbolaget Stora Enso. Så den 19 mars köpte jag ett antal aktier till kursen 7,45 för intäkter jag fått från min bok (som uteslutande går till ändamål som gynnar miljön). Min plan är att köpa fler aktier i maj (i min plan för 2020 ingår att köpa aktier i maj), förutsatt att priset fortfarande är rätt.

Om du är nyfiken på varför jag valde just Stora Enso kan jag dela med mig av de sju kriterier jag använder för att välja ut intressanta företag att investera i. Jag följer dem inte benhårt, men de är en bra checklista för att analysera ett bolags siffror och verksamhet.

1. Ökad efterfrågan på företagets produkter leder till ett mer hållbart samhälle – Ja

Tveklöst ja. Stora Ensos affärsidé är att ersätta olika former av plast och betong med ett ett fossilfritt, naturligt material. Bolaget anser att träråvara kan användas för att ersätta plast i alla dess former och ett större byggande i trä i stället för betong skulle innebära en stor minskning av CO2-utsläpp. Att företaget dessutom rankas som ett av världens absolut mest hållbara skogsföretag gör ju inte saken sämre.

2. Stark finansiell ställning – Nej

Som jag ser det bolagets enda riktiga svaghet. Enligt Bejamin Grahams sätt att se på saken ska ett företag ha en så kallad current ratio (som mäter bolagets förmåga att betala kortfristiga skulder med egna pengar) på minst 2,0. Stora Enso ligger på 1,23. Bolaget har även egentligen alldeles för stora långsiktiga skulder för min smak. De långfristiga skulderna är fem gånger större än rörelsekapitalet – jag vill helst se att de här är ungefär lika stora. Så Stora Enso är en ganska riskfylld placering.

3. Stabila vinster – Nej

Bolaget ska ha gått med vinst 10 år i rad, och det har nästan Stora Enso gjort. År 2013 var förlusten per aktie 13 cent, i övrigt har företaget redovisat vinst varje år sedan 2010.

4. Betalat dividend 20 år i rad – Ja

Ja, det har Stora Enso gjort. Dividenden har varierat en hel del i storlek, men den har alltid betalats ut.

5. Växande vinster – Ja

Den genomsnittliga vinsten per aktie de tre senaste åren har varit klart högre än genomsnittet för 2010, 2011 och 2012. Så trots att priset på aktien stagnerat, går faktiskt bolaget bättre och bättre över tid.

6. Ett P/E-tal under 15 – Ja

P/E-talet, som mäter dagspriset på aktien i förhållande till vinsten per aktie, är mycket lågt i Stora Enso. Jag analyserade aktien till kursen 7,45 och om vi då tar de tre senaste årens genomsnittliga vinst per aktie får vi ett P/E-tal på 7,0. Just nu måste du därmed bara betala sju gånger den genomsnittliga årsvinsten per aktie, viket är otroligt billigt.

7. Lågt pris i förhållande till bolagets tillgångar – Ja

Det så kallade P/B-talet ska helst vara under 1,5 och det är det med råge i fallet Stora Enso, trots att en del av tillgångarna är nästan omotiverat lågt värderade i balansräkningen. Talet ligger en bra bit under 1,4.

Sammanfattning

Som jag ser det är Stora Enso köpvärd just nu, något som bland annat kommer sig av att aktiekursen slaktats i samband med oron för coronaviruset. Bolaget har skjutit upp vårens stämma, så hur det blir med årets utdelning är i skrivande stund oklart. Däremot har vd:n Annica Bresky sagt i en intervju med DI att bolaget ännu inte påverkats av viruset och jag kan heller inte se att viruset i grunden gör bolaget mindre värdefullt.

Inget av det här ska tolkas som ett köpråd. Att investera i aktier innebär en mycket stor risk och om det går illa kan du förlora varenda cent du investerar i en aktie.

Uppdatering juni 2020: Blev en riktigt bra tajming på det här köpet. Lyckades pricka den absoluta botten och på ungefär tio handelsdagar steg aktien med drygt 20 procent. Blev därför inget ytterligare köp i maj, utan jag väntar med det tills efter sommaren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s