Buffertskolan, del 3

Har du nu både lyckats bestämma hur stor buffert du behöver och dessutom sparat ihop till den? I så fall är ett grattis på sin plats – du har därmed gjort dig, din nattsömn och din privatekonomi en stor tjänst! Men det finns en sak till du måste göra innan du kan sova helt gott om natten: försäkra dig om att chansen att du nallar på din buffert är så liten som möjligt.

Det är extremt frestande att nalla på bufferten när man VILL ha en ny bil, åka på en resa eller köpa ett par nya jeans. Men det är inte poängen med en buffert Den är till för att du ska klara av dina löpande kostnader när nu drabbas av någon form av ekonomisk olycka, som att du blir arbetslös, sjuk eller drabbas av höga, oförutsedda kostnader. Så här kommer några knep du kan ta till för att skydda din buffert mot dig själv:

  • Ha din buffert på ett separat bankkonto som du inte har något kort knutet till. Det bästa är om du dessutom har din buffert på en annan bank än ditt vanliga lönekonto. Poängen med det här är att du gör det krångligare för dig själv att komma åt pengarna, vilket minskar risken för att du nallar på dem.
  • Skriv upp regler för din buffert – det vill säga hur stor den ska vara och under vilka omständigheter du får använda pengarna. Spara sedan reglerna på en säker plats så du aldrig glömmer dem.
  • Ha ett separat sparkonto även för ditt målsparande. Eftersom du inte får använda din buffert till större inköp, exempelvis bilar eller resor, bör du ha ett skilt konto för den här typen av sparande. Om har ett förhållandevis välfyllt sparkonto som du faktiskt får använda är risken att du nallar på bufferten nästan lika med noll.

Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s