Ur en ren avkastningssynpunkt är det inte så dumt att ha en liten del av sina investeringar ädelmetaller. Det är alltid bra att sprida sina risker på olika tillgångsslag som inte rör sig ihop och ädelmetaller kan, precis som andra råvaror, även fungera som ett inflationsskydd när centralbankerna går bananas med sitt pengatryckande.

Däremot är det en usel idé att köpa guld, silver, palladium eller någon annan ädelmetall om man värnar det minsta om miljön. Om du investerar i guld eller silver hjälper du till att driva upp priset på dessa metaller. Det gör i sin tur att det blir mer lönsamt att utöka utvinningen av dem, där en stor del av den gruvdrift som sker är mycket negativ för miljön.

Om du investerar i silver bidrar du dessutom till att slå undan benen på förnyelsebar energi. Silver är nämligen en av de viktigaste beståndsdelarna i tillverkningen av solpaneler. Så ju högre priset på silver är, desto dyrare och mindre konkurrenskraftig blir solenergi i jämförelse med olja, kol och andra fossila bränslen. Så glöm tanken på ädelmetaller om du är en grön placerare!

Men säg att du ändå tror att priset på guld, silver, nickel, kobolt eller någon annan metall stiger kraftigt de kommande åren, till exempel tack vare en stark efterfrågan från företag som tillverkar solpaneler eller batterier till elbilar. Finns det något sätt att tjäna en hacka på det här utan att på samma gång bidra till att miljön förstörs eller försvåra för hållbara branscher? Hur kan en grön placerare hänga med i ett eventuellt kommande guldrally?

Ett sätt är att investera i bolag som återvinner ädelmetaller ur till exempel kasserade batterier. Den här typen av bolag gynnas om priserna på ädelmetaller stiger, samtidigt som de gör miljön en stor tjänst. Ett sådant företag är belgiska Umicore som i synnerhet utvinner ädelmetaller ur elbilar och mobiltelefoner.

Ju bättre Umicore och liknande bolag blir på att återvinna metaller, desto mindre metaller behöver vi gräva upp ur jorden för att kunna tillverka elbilar, vindkraftverk eller solpaneler. Om priset på exempelvis guld, silver eller nickel stiger gynnas Umicore eftersom företaget kan sälja sina metaller till ett högre pris och utöka sin återvinning.

Även om Umicore och liknande företag helt tydligt gynnas om priserna på ädelmetaller går upp är det inte samma sak att investera i Umicore som att köpa exempelvis guld. Dels finns risken att bolaget går dåligt även om priset på ädelmetaller stiger (omvänt kan bolaget fortfarande gå bra även om priserna faller), dels använder sig den här typen av företag olika finansiella instrument för att resultatet inte ska variera hejvilt i takt med att metallpriserna svänger.

Jag äger själv inte några aktier i Umicore, men jag planerar att titta närmare på företaget under sommaren. Jag tror att priserna på ädelmetaller mycket väl kan stiga framöver och det här är ett bra sätt att tjäna på det och samtidigt göra miljön en tjänst.

Som vanligt är det här ingen rekommendation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: