Hållbara indexfonder

Indexfonder är det bästa sättet att få pengarna att växa på lång sikt, utan att det krävs stora förkunskaper eller att man lägger ner massor med tid på att välja ut och följa upp sina placeringar. Genom att välja hållbara indexfonder går det dessutom att välja bort företag som inte tar ansvar för miljön och, vilket är jätteviktigt, sätta större press på företag att agera på ett mer hållbart sätt. Att välja hållbara fonder gör faktiskt lika stor nytta för klimatet som att sluta flyga.

Ett kriterium jag använder för att välja ut hållbara indexfonder är att de måste finnas som ett alternativ i Nordnets avgiftsfria månadssparande. Jag vill inte att mina sparade pengar ska ätas upp av avgifter, vilket gör att jag väljer det billigaste alternativet. Tyvärr finns det i skrivande stund enbart fyra hållbara fonder att välja mellan i Nordnets månadssparande, vilket är under all kritik. Det rör sig om Blackrocks hållbara indexfonder för USA, Europa, Japan och utvecklingsländer (emerging markets).

Det positiva är att samtliga fyra fonder är bra, billiga och om man månadssparar i alla av dem går det i praktiken att efterlikna ett sparande i en global, hållbar indexfond. Jag vill att kärnan i mitt sparande ska vara en hållbar, global indexfond med låga avgifter så de fyra fonder som finns passar perfekt för mig.

För att efterlikna börsernas andel av världsmarknaden lägger jag (vilket syns på bilden nedan) 55% av mitt månadssparande i USA-fonden, 25% i Europafonden, 15% i fonden för utvecklingsländer och 5% procent i Japanfonden. Den genomsnittliga förvaltningsavgiften (som Blackrock tar ut) blir 0,31%, vilket är oslagbart lågt för hållbara fonder.

Just nu är det så här kärnan i mitt långsiktiga sparande (vi kan kalla det pensionssparande) ser ut. Det är automatiskt, avgifterna är låga och det kräver ingen arbetsinsats från mig. Som vanligt är det här ingen rekommendation att köpa just de här fonderna, utan det finns andra banker som erbjuder andra hållbara indexfonder. Men som en allmän princip anser jag att hållbara indexfonder med låga avgifter är helt oslagbart för den som vill spara på lång sikt.