Årsberättelser

Antalet företag som är bra på hållbarhet ökar hela tiden. Det finns massor med exempel på bolag vars produkter och tjänster verkligen leder till minskade utsläpp, som genomför investeringar i till exempel förnyelsebar energi och som är bra på att kartlägga sin egen påverkan och ta fram strategier för hur den kan minskas.

Problemet är att de företag som är bäst på hållbarhetsarbete sällan är bäst på att berätta om det. Det är väldigt lätt att bli hemmablind och inte inse vad i den egna verksamheten som är värt att berätta om och på vilket sätt det ska berättas. Det här gör att en stor del av det fina hållbarhetsarbete som sker ute i företagen aldrig riktigt når omvärlden.

Att verkligen identifiera och berätta om sitt hållbarhetsarbete är idag viktigt i de flesta branscher. Både ägarna, personalen och kunderna kräver att företagen tar ett stort miljöansvar. Ett företag som har ett bra hållbarhetsarbete och även har förmågan att berätta om det för omvärlden har lättare att locka till sig både nya kunder, ny personal och kapital.

Jag hjälper därför olika företag i sin hållbarhetskommunikation. Jag hjälper dem att hitta de saker i verksamheten som är värda att berätta om och hjälper även dem göra det, till exempel i en årsberättelse, på hemsidan eller i en hållbarhetsredovisning. Det är svårt att ”skryta” om det man själv gör bra och att vara ärlig gällande de brister som fortfarande måste åtgärdas, så att ta hjälp av någon utomstående är ofta väldigt lyckat.

Ett företag jag hjälp med just detta är Åland Post. Bolaget satsar väldigt hårt på att minska sin miljöpåverkan både genom att vara väldigt innovativa och investera i exempelvis förnyelsebar energi och miljöfordon. Jag skrev texterna till deras årsberättelse för 2019 där vi lyfte fram den stora kommande satsningen på solpaneler, hur företagets seriösa miljöarbete även får de anställda att bli mer miljömedvetna på sin fritid och hur många tusentals liter diesel som sparats in tack vare moderna fordon och smarta it-lösningar.

Årsberättelsen i fråga går att läsa här: https://bit.ly/arsberattelse2019

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s